Kies je voor een Wordpress of Joomla CMS systeem?

Android of iOS, Windows of Apple, Wordpress of Joomla? Keuzes die vaak gebaseerd worden op gebruiksvriendelijkheid, kennis van de gebruiker en de look and feel. Maar is het ene systeem nou eigenlijk echt beter dan het andere?


Overeenkomsten tussen Wordpress en Joomla

Wat zijn nu eigenlijk de overeenkomsten tussen Wordpress en Joomla? Beide systemen zijn gratis in gebruik, een dure abonnementsvorm is niet noodzakelijk. Betaalde opties zijn er uiteraard wel, mocht u gebruik willen maken van meerdere uitgebreide functies. Daarnaast zijn beide systemen zo ingericht, dat de vindbaarheid van uw website geoptimaliseerd kan worden, mits u hiervoor de juiste stappen onderneemt.

Maar moet ik dan betalen voor een gratis CMS systeem?

Om het goed in perspectief te zien, zou een gedeelte inderdaad een eigen website kunnen maken op basis van CMS software. Toch ben je al snel weken verder voor je de echte basis onder de knie hebt, laat staan om een goede website te bouwen. Dan hebben we het niet eens over de kennis die nodig is voor een juiste technische structuur (server), mobiele en tablet weergave, HTML kennis en koppelingen met de nodige plug-ins. Dan het meest onderschatte gedeelte, gevoel voor vormgeving. Ziet uw website er ‘knullig’ uit, dan verwacht uw bezoeker hetzelfde van uw service en diensten. Besteed de bouw van uw website zeker uit aan een specialist. Bekijk bijvoorbeeld onze website ook eens op uw telefoon en op een tablet. Op alle apparaten wordt de website juist vormgegeven en worden elementen bewust wel of niet getoond. Is uw interesse gewekt, vraag dan een offerte aan.

Joomla of Wordpress als CMS systeemOp alle CMS systemen worden templates gebruikt voor het uiterlijk van uw website. Dit is een basis layout voor uw website. Deze templates worden bij Drechtsteden volledig op maat gemaakt. Vaak wordt beweert dat het ene CMS systeem mooiere design opties bevat dan het andere. Een grappig feitje is echter, dat het ontwerp niet afhankelijk is van het CMS systeem, beide maken gebruik van dezelfde programmeertalen HTML en PHP. Dus ook dit argument gaat niet helemaal op.

Een fijne bijkomstigheid van beide systemen, is dat het doorvoeren van live aanpassingen mogelijk is. Dit geeft u als klant de mogelijkheid mee te kijken met de ontwikkeling van uw website, mits deze openbaar wordt gemaakt door het betreffende webdesign bureau. Onder de knop ‘Werkwijze’ kunt u zien vanaf welke stap u mee kunt kijken bij de bouw van een website.

Tot slot, zijn de updates voor beide systemen van groot belang. Het is dus helaas niet het geval, dat als u voor het andere CMS systeem kiest, updates niet meer noodzakelijk zijn. Juist de update mogelijkheid is de grote aanwinst van deze CMS systemen. Zo kunt u langer genieten van uw investering.

Joomla is een zeer uitgebreid CMS systeem

De tussenkop zegt het eigenlijk al, Joomla is een uitgebreid systeem, dat veel aanvullende functies biedt. Wordpress wordt dan ook wel eens omschreven als de uitgeklede variant dat in de basis zeer goed is om te bloggen. Elke ontwerper heeft een voorkeur voor één van de twee systemen die is de basis op elkaar lijken. Bij Drechtsteden werken wij met beide systemen, maar is er een voorkeur voor Joomla. Onze eigen website is ook gebouwd op het Joomla systeem.

Wordpress wint qua populariteit

Bloggers maken veel gebruik van het Wordpress CMS systeem, vandaar dat dit systeem ook bekend staat als blog-website. De gebruiker kan snel met een standaard systeem aan de slag. Zonder al teveel aanpassingen, oogt het als een redelijk geheel. Zou u liever een website willen hebben op basis van WordPress, dan kunnen wij dit ook voor u realiseren.

Conclusie: Wordpress of Joomla CMS systeem gebruiken?

Afhankelijk van het doel van de website, wordt vaak een keuze gemaakt van het systeem waarmee wordt gewerkt. Maar net zoals met Windows of Mac, is de voorkeur van de gebruiker/webdesigner vaak doorslaggevend. Verwacht de gebruiker (bedrijven) geen gebruik te maken van zelf content invoeren (basis kennis noodzakelijk), maar wordt deze klus uitbesteedt aan een web bureau? Dan zal er een voorkeur worden uitgesproken door de bouwers.

Aangezien wij bij Drechtsteden Webdesign al jaren met het Joomla systeem werken, heeft dit onze lichte voorkeur. Uiteraard spelen wij in op de wensen van de klant. Maar mocht u de keuze aan ons overlaten, zullen wij er vaak voor kiezen het Joomla CMS systeem te gebruiken.

Brian

Wilt u een check van uw huidige website? Een uitgebreide analyse voor maar € 99,-

Huidige website check?
Een uitgebreide analyse voor maar € 99,-

Geef uw website een nieuwe uitstraling, door een aantal ontwerp veranderingen.
Is één van de twee systemen beter? Wij bieden advies in uw toekomstige CMS keuze.

Gegevens Drechtsteden

Boshoek 6, Zwijndrecht
IBAN: NL21RABO0337732531
BIC: RABONL2U 
KVK nummer: 74033158 
BTW nummer: NL002229908B07